Jaguáři

14. března 2006 v 9:42 |  Kočkovité šelmy
Jaguáři obecně
Jaguár je robustní šelma s mohutnými tlapami a nezvykle silně stavěnou přední částí těla. Celkově je jaguár stavěn mnohem statněji než levhart, třebaže může někdy vzhledem ke svému poměrně krátkému ocasu dosáhnout menší celkové délky. Samci jsou větší a robustnější, s masivní těžkou hlavou, jejíž relativní velikost nemá patrně obdobu u žádné jiné kočky.
Ačkoliv se do nedávna soudilo, že melanismus je u jaguára vyjímkou, dness víme, že je naopka čestý, i když černí nejsou přece jen zdaleka tak častým zjevem jako černí levharti. Obdobně jako u levharta lze i u černých jaguárů uvidět v příznivě dopadajícím světle původní tmabou kresbu.
Jaguár je typickým obyvatelem pralesa a hustých křovinatých porostů, jakož i džunglí, tvořených nejrůznější vegetací při březích řek. Přesto se však navyhýbá ani otevřenějším terénům porostlým vysokou trávou a jednotlivými křovinami. Připomíná tak v tomto směru tygra. S tygrem má společné i to, že s oblibou vstupuje do vody a rád se koupe. Je schopen přeplavat i velmi široké říční toky.
Jafuár je podobně jako tygr šelma, jež je aktivní za dne tak i za noci, třebaže na lov výchází nejčastěji před setměním a za ranního šera. Úkratem mu jsou nepropustné houštiny, skalní rozsedliny, dutiny pod kořeny stromů anebo dutiny ve svazích kopců nebo na březích řek kryté vegetací.
Pokud jde o značení teritoria,používá jaguár, podobně jako všechny velké kočky, hlavně značky pachové, tj. roztřikování moči na místech, která jsou nějak nápadná. Méně často používá ke značování teritoria trus. Naproti tomu je však velmi časté drásání kůry stromů. Stejně jako ostatní velké kočky, s vyjímkou lva, je jaguár šelma samotářská, která se združuje v páry jen na krátkou dobu v době rozmnožování.
Kořistí jaguára jsou většinou středně velcí a velcí savci, přičemž jeho přímou klasickou kořist představují největší žijící hlodavci kapybary. Jaguát také loví různé druhy jihoamerických jelenovitých, pekari a řadu drobnějších savců. Vedle savců loví jaguár s oblibou i říční želvy a ryby, které obratně vyhazuje tlapou na břeh.
Jaguáří samice je březí 93 až 105 dní, nejčastěji však okolo 98 až 100 dní. Vrh tvoří většonou 2 mláďata, i když je známo, že velikost vrhu jaguáta kolísá od 1 do 4 mláďat. Doba rozmnožování není na většině areálu rozšíření jaguára spjata s určitou dobu roku.
poddruhy
Jaguár brazilský: Žije v trpické jižní Americe od Venezuely a Guayany až po severní Bolívii a střední Brazílii. Je to velká forma s okrovým až pískově plavým zbarvením a velkými skvrnami a rozetami.
Jaguár středoamerický: Je nejmeší poddruh jaguára, který žije od severozápadní Kolumbie až po Yucatan a jižní Mexiko. Zbarvení je intenzívně okrově žluté, rozety středně velké.
Jaguár paraguayský: Je největší formadruhu, rozšířená v jižní Bolívii, Paraguayi, jižní Brazílii, Uruguayi a severovýchodní Argentině. Zbarní kolísá od plavého po naoranžověle okrové. Rozety jsou velmi velké, často zcela uzavřené a s početnými vnitřními skvrnami.
Jaguár peruánský: Je poměrně malá a nepříliš dobře známá forma jaguára, která obývá východní Ecuador a severovýchodní Peru.
Cato_8 měsíců
Obrázek “http://library.thinkquest.org/11922/cats/jaguar.jpg” nelze zobrazit, protože obsahuje chyby.
Obrázek “http://homepage.mac.com/wildlifeweb/mammal/jaguar/jaguar_02tk.jpg” nelze zobrazit, protože obsahuje chyby.
Obrázek “http://homepage.mac.com/wildlifeweb/mammal/jaguar/jaguar_03tk.jpg” nelze zobrazit, protože obsahuje chyby.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 verunka verunka | 28. března 2006 v 7:44 | Reagovat

moc ti tady ty šelmy nepřibejvav ale jinak dobrý. jo a dik za komentář

2 klara klara | 1. května 2006 v 18:45 | Reagovat

tolik fotek jo to si stim nedala moc zaležet,no podle toho to taky vypada !!!!fůůůůůůůůůůůůůůůůůjjjjj

3 sima sima | 22. června 2006 v 13:37 | Reagovat

sou moc hezcí,ale je jich tady málo

4 sabina sabina | 6. srpna 2006 v 20:56 | Reagovat

je to pekny ja miluju divoky selmi

5 lenka lenka | 25. srpna 2006 v 10:27 | Reagovat

ty černý sou nejhezčí!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

6 barunka barunka | 16. října 2006 v 19:47 | Reagovat

Klaro si blbá udělej si taky blog a uvidíme kdo má hesčí

7 barunka barunka | 16. října 2006 v 19:48 | Reagovat

a ten černý viúadá jako náš kocour mikeš(ovšem že je Mikeš o moooooooooooooooc menší:o)))) )

8 Míša Míša | 18. října 2006 v 16:03 | Reagovat

Suprový až na tu spoustu chyb!Jinak moc pěkný!!!!=oD

9 Cliffer Cliffer | 2. listopadu 2006 v 16:59 | Reagovat

Krásnej blog. Ty "kočičky" se mi fakt moc líbí.

10 Adéla Adéla | 9. listopadu 2006 v 9:37 | Reagovat

Nádherný kočičky jsou tak roztomilí a ten co pije je nejlepší !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

11 jgghf jgghf | E-mail | 9. listopadu 2006 v 16:51 | Reagovat

já mám doma šelmu

12 serial serial | 20. listopadu 2006 v 18:03 | Reagovat

jsou to nádherný zvířata!!

13 :-) :-) | E-mail | 3. února 2007 v 16:44 | Reagovat

sqelý    (teda až na ty chyby)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama