Levharti

13. března 2006 v 18:20 |  Kočkovité šelmy
Levhart súdánský: Žije v egyptském Súdánu a je dnes prakticky vyhuben. Jde o poměrně velkou formu s velmi variabilním zbarvením i kresbou. Nejčastěji se vyskytovali okrově žluté exepláře se středně velkými rozetami.
Levhart berberský: Je dnes již zcela vyhuben. Obýval horský systém severoafrického Atlasu v Maroku, Alžíru a Tunisu. Velká subspecies s poměrně dlouhou srstí. Zbarvení i kresba značně variabilní. V základním zbarvení se uplatňovaly často šedavé tóny, rozety byly poměrně velké.
Levhart senegálský: Je znám z pralesních oblastí západní Afriky od senegalu až po Gabun. Středně velká, nejčastěji poměrně tmavě zbarvená forma s malými skvrnami a rozetami.
Levhart somálský: Obývá Somálsko a část Etiopie. Malá krátko srstá forma. Základní zbarvení světlé s převažujícímišedavými tóny, rozety malé a hustě umístěné.
Levhart etiopský: Je poměrně velká subspecies obývající hornaté část Etiopie. Zbarvení je tmavé, někdy až olivově žlutohnědé, často se vyskytují melanistické exempláře. Rozety jsou velké s dvůrkem, který bývá poněkud tmavší než základní zbarvení.
Levhart východoafrický: Je velká forma východoafrických stepí, která je rozšířena na jih až po Mosambik. Základní zbarvení je světlé, okrově plavé až tříslově žlutavé. Rozety jsou středně velké, nepříliš hustě rozmístěné, někdy s drobnými černými tečkami uvnitř dvůrku.
Levhart jihoafrický: Je velká forma, která obývá jižnější části Afriky od Anfoly a Rhodesie na jih až po řeky Vaal a Oranje. Základní zbarvení jasně žlutavě oranžové, rozety pravidelně utvářené a středně velké.
Levhart sinajský: Je znám ze Sinajského polostrova a je dnes již s největší pravděpodobností zcela vyhuben. Byla to velká, krémově šedožlutě zbarvená subspecies s hustou, poněkud delší srstí. Rozety byly středně velké bez tmavšího odstínu uvnitř dvůrku.
Levhart středoasijský: Je dobře vyhraněný a poměrně velký poddruh, který byl rozšířen z evropského východního Předkavkazí (Kubáň) přes Kavkaz, zakavkazsko a podél jižních břechů Kaspického moře až do sovětské střední Asie. Dnes je již prakticky zcela vyhuben. Základní zbarvení tříslově až načervenale okrově šedé, rozety pravidelné a poměrně velké, téměř nikdy se skvrkami uvnitř dvůrku.
Levhart indický: Žije v přední Indii od Himalájeaž mys Komorin a na východ až po Barmu. Je to velká forma, většinou okrově žlutě zbarvená s pravidelně utvářenými velkými a poměrně řídce rozmístěnými rozetymi. Dvůrek rozet není téměř nikdy tmavší než okolní základní zbarvení.
Levhart madžuský: Jstatná a nejsevernější žijící forma levharta, která obývá bývalé Madžusko, Koreu a jižní část sovětského Dálného východu. Dnes už velmi vzácný. Zbarvení je světle krémově žluté, rozety velké, řídce rozmístěné a bez ztmavění základního zbarvení ve dvůrcích. Zimní srst je velmi dlouhá (až okolo 50mm) a hustá.
U levhartů se častěji než u jiných koček setkáváme s odchylkami od pravidelného zbarvení. Především je to tzv. abundismus, tj. sklon k vytvářní atypické kresby a novotvarů v jejím typu. V praxi to znamená, že u některých levhartů nalezneme na bocích a hřbetě např: velké, mnohdy silně protáhlé rozetovité skvrny, jež mají výrazně tmavší pole, ve kterém se nalézá i několik plných nebo neuzavřených skvrn.
Poměrně více se u levharta vyskytuje jiná odchylka od normálního typu zbarvení. Je to tzv. melanismus. V tomto případě jde o celkové zmnožení tmavých pigmentů, ty se pak projeví tím, že celé zvíře je prakticky uniformě černě. Jen tehdy, jestliže j epozorujeme v učitém úhlu dopadajícího světla, postřehneme nezřetelnou kresbu skvrn. Jde však přitom jen o dva různé tóny černého zbarvení. Tyto černé exempláře, běžně známé pod označením černý pardál nebo panter, nejsou tedy žádným zvláštním druhem velkých koček, jak se dosud někteří lidé domnívají, nýbrž je barevnou anomálií, která se občas vyskytne v rámci určité populace normálně zbarvených levhartů. Je také dobře známo, že černě a normálně zbarvení levharti mohou pocházrt z jednoho a téhož vrhu. Dokonce i tehdy, když jsou oba rodiče zbarveni černě, vyskytují se v jejich potomstvu normálně zbarvení jedinci.
Nejčastější kořistí levharta jsou jsou různé druhy kopytníků - tedy antilopy, gazely, v Asii pak různé druhy jelenovitých, divoká prasata apod. Vzhledem ke své menší velikosti si levhart vybírá spíše menší druhy kopytníků, anebo loví mláďata a mladé jedince větších duhů. Část kořistí levharta tvoří mnohdy i domácí zvířata, především psi (v nichž má, podle některých autorů, zvláštní zálibu), kozy, ovce a mláďata skotu.
Se schopností šplhat souvisí i zvyk levharta vytahovat kořist nebo její zbytky do větví stromů, aby je tak chránil před šakaly, hyenami a supy a mohl se k nim příštího dne zase vrátit.
Levhart je samotářsky žijící šelma, která se jen v době rozmnožování sdružuje na poměrně krátkoudobu do párů. Úkryty, ať již dočasné nebo trvalé, si levhart hledá v jeskyních, skalních rosedlinách, v dutinách pod kmeny mohutných stromů, v husté spleti křovin nebo vysoké trávy a na jiných podobných místech. V Africe, Indii a celé jihovýchodní Asii se levharti rozmnožují v libovolnou dobo roku. Na jihu sovětskéhoDálného východua v bývalém Madžusku dochází k páření zvířat nejčastěji v lednu až únoru, i když je zde možno se setkat s vyjímkami. Doba březosti trvá obvykle 90 až 95 dní a samice vrhá nejčastěji dvě nebo tři mláďata.
Black Panther Close Up Poster
Leopard Art Print by Jean Carriere
Black Panther Growling Art Print by Robert Winslow
Levhart perský
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Betty Betty | E-mail | Web | 1. července 2006 v 11:50 | Reagovat

Krááásnýý!!

2 sabina sabina | 9. srpna 2006 v 22:02 | Reagovat

nadherny

3 barunka barunka | 16. října 2006 v 19:49 | Reagovat

:o)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

4 Linda Linda | 29. října 2006 v 19:45 | Reagovat

bozi

5 hlásí se impulsovi hlásí se impulsovi | 14. března 2007 v 19:39 | Reagovat

kláááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááášnýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýýý

6 Nikina Nikina | 6. května 2007 v 15:30 | Reagovat

úúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúžasnýýýýýýýý

7 Hnusý Hnusý | 3. března 2008 v 9:20 | Reagovat

Fůůůůj hnusný

8 izabelka bobkula izabelka bobkula | E-mail | 2. května 2012 v 17:35 | Reagovat

Woow to je pekne jak cip. :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama