Arové

28. června 2006 v 13:51 |  Papoušci
Arové pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky. Dělíme je do třech skupin: Rodu Anodorhyncus, Cyanopsitta a arové vlastní, Ara.
ARA ČERVENORAMENÝ
Popis: Zelené opeření, na prsou a břiše žlutavé. Čelo a temno šedomodré, šedý zobák s šedým ozobím. Svítivě červená pírka na křídlech, holá bíla kůže na obličeji, s uzdičkou a přechází k očnímu lemu. Samci a samice se neliší vzhledem.
Celková délka: 30 cm
Mláďata: Chybí červené zbarvení, partie hlavy je matně modrá.
Rozšíření: Od východu Venezuely a Guayany po jižní Brazílii, v lesích a savanách.
Chov: Chováme v páru, mají příjemný hlas, jen vyjímečně jsou hlasití. Ptáci potřebují prostor k létání a dostatek možností ke šplhání a hlodání.
ARA ZELENOKŘÍDLÝ
Popis: Tmavě červené opeření až po ozobí. Střední krovky křídelní tmavě zelené. Loketní krycí pera petrolejově modrá, loketní i ruční letky stejně jako ocasní pera tmavě modrá. Spodní krovky ocasní tmavě červené. Svrchní zobák rohovitě zbarven s tmavými kraji, spodní zobák černý. Kůže na tvářích jemně čárkovaná drobnými červenými pírky. Samci a samice se neliší vzhledem.
Celková délka: 90 cm
Mláďata: Svrchní zobák tmavý, ocasní oera kratší.
Rozšíření: Celá tropická Jižní Amerika.
Chov: Je obtížné nabídnout tomuto velkému ptákovi odpovídající prostor. Samotný stísněný prostor klece mu nestačí. Má vysoké nároky na péči, kontakt a zaměstnání. Hlasitým křikem může rušit sousedy. Mladí arové jsou chytří a velmi krotcí.
Důležité: Potřebují hnízdní budku ke spaní.
ARA MALÝ
Popis: Zelené zbarvení opeření je přerušeno na hlavě, temeno je světle modrozelené, čelo je červenohnědé a ramena a zrcátko na křídle červená, vnější prapory per na ručních letkách jsou modré až zelenomodré, stejně jako špičky ocasních per. Spodní krovky ocasní jsou olivově hnědé, spodní strana ocasu červená. Samci a samice se neliší vzhledem.
Celková délka: 45 cm
Mláďata: Mají tmavou duhovku
Rozšíření: Panama, Jižní Bolívie, západní Ekvádor, západní Kolumbie, Severní Brazílie
Chov: Poněkud obtížnější než chov velkých arů. Chováme je v párech, samotný pták postrádá svého partnera.
Důležité: Velká pokojová voliéra s mnoha příležitostmi k zaměstnání, hnízdní budka ke spaní.
ARA ARARAUNA
Popis: Šíje. záda, krycí krovky křídelní a svrchní krovky ocasní jsou modré, ruční letky a vnější pera ocasu jsou tmavě modré. Partie kolem uší, prsou, břicha, stehen a spodních krycích per ocasních jsou světle až zlatě žluté. Čelo až po temeno je zelené, hrdlo černozelené, bílé tváře s černozelenými proužky na peří. Samci a samice se neliší vzhledem.
Celková délka: 85-90 cm
Mláďata: Mají tmavou duhovku.
Rozšíření: Sever Jižní Ameriky
Chov: viz ara zelenokřídlý...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Máte doma nějakého aru?

Ano mám 27.2% (34)
Ne nemám 20% (25)
Ne, ale chci 38.4% (48)
Už nám umřel 3.2% (4)
Mají příbuzní 2.4% (3)
Uletěl nám 3.2% (4)
Budu mít 5.6% (7)

Komentáře

1 Anna Maria  Nowak Anna Maria Nowak | E-mail | 21. října 2006 v 22:49 | Reagovat

Páček. Miluju papoušky . Mám doma párek Ara ARARAUNA. A PÁREČEK ŽAKO KONGO. VŠICHNI MLUVÍ A JSOU TO SKVĚLÍ KAMARÁDI. TAK PA. ANNA MARIA.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama