Kakadu

29. června 2006 v 20:27 |  Papoušci
Kakadu pocházejí z Austrálie, Indonésie, Oceánie a Filipín. Dělíme je na dvě skupiny, na kakadu bílé a na kakadu černé. Bílí kakadu se opět dělí na druhy s černým a druhy s bílím zobákem. Kakadu jsou přizpůsobeni na lesní prostředí. Protože jsou rozsáhlé lesní oblasti v jejich původním biotopu ničeny, je ohrožena řada druhů vyhubením. Kakadu jsou velmi inteligentní ptáci a v péči člověka mu mohou přinést různá překvapení. Silným zobákem ohlodávají každé dřevo. Pokud bychom jej chtěli držet v zavřené kleci, odsoudili bychom jej k vytrhávání peří, mohl by i uhynout. Pro pár kakadu se hodí velká zahradní voliéra se silnými větvemi k ohlodávání. Dno voliéry musí být vybetonované, kakadu vytrvale hrabou zobákem v zemi a mohou se snadno dostat pod mříže. Ale člověk by přitom měl kakadu umožnit i takovou činnost.
Sólově chovaný kakadu vyžaduje skoro nepřetržitou, soustavnou společnost člověka, pokud se nemá sám poškozovat zobákem nebo něco ničit. Krmení kakadu je obtížné, protože novou neznámou potravu přijímají jen obtížně. Vyžadují množství čerstvého krmení a kromě zrní, semen i živočišnou bílkovinu jako přídavek.
Zkoušejte s trpělivostí stále znovu podávat novou pro něj nezvyklou potravu.
KAKADU ŽLUTOČEČELATÝ
Popis: Bílé opeření, žlutá chocholka, světle žluté peří na hrdle, spodní krovky křídelní a ocas jsou světle žluté. Býlí neopeřený lem kolem očí. Samec má tmavě hnědou, samice červenou duhovku.
Celková délka: 50 cm
Mláďata: Duhovka je hnědá.
Rozšíření: Na severu, východě a jihu Austrálie.
Chov: viz kakadu
KAKADU ŽLUTOLÍCÍ
Popis: Podobný kakadu žlutočečelatému, má ale žlutou skvrnu na tvářích. Samice má červenohnědou duhovku, samci tmavě hnědou.
Celková délka: 33 cm
Mláďata: Mají šedou duhovku. Duhovka mladých samiček je ve druhém roce života světle žlutá, pak červenohnědá.
Rozšíření: Indonésie, Sundské ostrovy.
Chov: Pokud byli uměle odchováni, jsou jednotlivě chovaní kakadu velmi krotcí a přítulní, ale znamenají pro svého chovatele prakticky celodenní zaměstnání. Pokud jsou ponechání sami sobě, protestují uširvoucím křikem, nebo si vytrhávají pera.
KAKADU ŽLUTOLÍCÍ SUMBSKÝ
Popis: Podobný jako kakadu žlutočečelatý, pouze všechny žluté tóny peří jsou zřetelně oranžově červené. Samci jsou většinou poněkud větší než samice a mají silnější zobák.
Celková délka: 33 cm
Mláďata: Jako rodiče
Rozšíření: Ostrov Sumba v souostroví Malé Sundy.
Chov: Jen vzácně a vyjímečně jako chovaný pták. Dobře uvyklí kakadu je přizpůsobivý a potřebuje jako jednotlivý pták stálý kontakt s chovatelem. Chov páru je z uvedených důvodů vyjímečný. Ozývá se hlasitě, jeho křik je příliš silný.
KAKADU NAHOLÍCÍ
Popis: Bílé opeření s několika oranžově červenými svrnami na uzdičce stejně jako červenými slvrnami u kořene zpbáku, na šíji peří na zádech a prsou. Spodní strany ocasu a letek jsou světle žluté. Lem kolem očí je šedomodrý, rozšiřuje se ve spodní části. Má dlouhý, štíhlý svrchní zobák. Samice jsou výrazně menší než samečci.
Celková délka: 38 cm
Mláďata: Mají kratší zobák, lem kolem očí je šedý, ne modrý.
Rozšíření: Jihozápadní Austrálie.
Chov: viz kakadu. Má nadání mluvit, přátelské a mírné chování .
KAKADU GOFFINŮV
Popis: Základní zbarvení bílé, kruhovité bílé oční lemy, uzdička a ozobí lososovitě růžové. Světle šedý zobák. Samice mají černou duhovku, samice červenou.
Celková délka: 32 cm
Mláďata: Stejně jako rodiče.
Rozšíření: Ostrovy Tanimbar v Indonésii, především v lesích.
Chvo: viz kakadu. Kakadu Goffinův nevnímá při chovu v páru problémy, je to poměrně odolný pták. Má silný hlas a stále potřebuje ohlodávat předměty.
Cacatua goffini - kakadu Goffinův
KAKADU RŮŽOVÝ
Popis: Temeno hlavy růžově bílé, s bílým lemem. Tváře, hrdlo, prsa a břicho tmavě červenově růžové, záda, křídla a svrchní strana ocasu šedá. Úzký neopeřený lem kolem očí může být hladký až zrnitý. Samice mají červeně hnědou duhovku, nemusí to být neměnný znak.
Celková délka: 35 cm
Mláďata: Až do stáří jednoho roku matné zbarvení opeření, temeno hlavy a prsa mají šedý závoj.
Rozšíření: Střední Austrálie.
Chov: viz kakadu. Méně nadaní než jiné popisované druhy. Vhodný pro chov ve voliéře.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Chováte doma nějakého kakadu?

Ano chovám 26.1% (61)
Ne nechovám 15.8% (37)
Ne, ale chci 46.6% (109)
Uletěl nám 5.6% (13)
Už umřel 2.1% (5)
Budu mít nového 1.3% (3)
Mají příbuzní 2.6% (6)

Komentáře

1 sabina sabina | 6. srpna 2006 v 21:03 | Reagovat

je to fakt pekny

2 Lucie Lucie | E-mail | 23. listopadu 2006 v 20:06 | Reagovat

Máte moc hezký stránky....sama mám doma kakadu bílého Kryštůfka..je to hrozný zlobidlo,ale miláček celé rodiny..

3 zuzana zuzana | E-mail | 15. prosince 2006 v 12:58 | Reagovat

je to velmi hezká stránka. jen tě chci upozorni na chybu kterou máš u kakadu gorffinův v poslední větě:máš tam 2x samice. Neměla bys taky něco o kakadu inka?

4 kachňátko kachňátko | E-mail | 31. prosince 2006 v 12:44 | Reagovat

se to strešně rozkošné

5 zuzka zuzka | Web | 22. srpna 2007 v 20:45 | Reagovat

Je to moc hezka stranka mam rada ptacky. Ja ptacky mit ted nemuzu, protoze mi to rodice nedovoli, ale budu je mit az budu velka. asi ne papousky.

6 Sabka Sabka | Web | 14. listopadu 2010 v 21:14 | Reagovat

pěkné.. :-)

7 OliveMassey OliveMassey | E-mail | Web | 16. září 2012 v 20:17 | Reagovat

Make your own life time more easy take the <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/credit-loans">credit loans</a> and all you need.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama