Kde lze přežít

6. srpna 2006 v 11:25 |  Savci
Lidé jsou schopni žít na mnoha místech, kde to žádná jiný savec nedokáže - dokonce začali dobývat i vesmír. Někteří savci ale dovedou žít v tak nehostinném prostředí, v jakém se lidé udrží při životě jen za použití nejmodernější technologie. Horké pouště i ledové pustiny mají své obyvatele, dokonale přizpůsobené těmto extrémním podmínkám.
Jak překonat pustinu
V kamenité tundře vyrůstají lišejníky a na chráněných místech i drobné rostlinky. Velcí savci podnikají v pustinách za potravou dlouhé cesty a tomu jsou přizpůsobeny i jejich nohy. Široká sobí kopyta dobře rozkládají váhu zvířete, když přechází přes rozbahněnou půdu. Nohy velblouda mají na spodní sraně pružné polštářky, které se výborně hodí pro chůzi v písčité či štěrkové poušti.
Sob polární (Rangifer tarandus) // DE: Rentier Ren CZ: sob polární NL: rendier SE: ren NO: rein FI: Poro Metsäpeura UK: caribou reindeer
HORKÉ A STUDENÉ POUŠTĚ
Drobní savci žijící v extrémních klimatických podmínkách se snaží chránit tím, že přebývají v podzemních norách. Savci z pouští často své nory uzavírají, aby v nich udrželi vlhkost. Mívají obvykle bápadně velké uši, jako třeba fenek. Ty působí jako tepelné výměníky - zvířata jimi vyzařují přebytečné teplo. Naopak zvířata z ledových pustin, například liška polární, mají uši i ocasy krátké, aby ztratili tepla co nejméně. Živočichvé, co nežijí v norách, mají většinou silnou kůži, jež dobře izoluje.
Liška polární a fenek jsou příbuzní, ale jejich uši nám prozradí, kdo z nich žije v teplých a kdo ve studených oblastech.
ARKTIČTÍ OBŘI
Pižmoň je největším živočichem obývajícím Arktidu. Je rozšířen od Aljašky po Grónsko, v zimě se stěhuje z nížin do vyšších poloh, kde prudký vítr odvane sníh a odhalí tak alespoň skromnou potravu. Dlouhé vrchní chlupy pižmoňů překrývají podsadu tak hustou, tak hustou, že jí nepronikne ani teb nejsilnější vítr a mráz.
Pískomilové
Drobní hlodavci podobní myším, jako jsou pískomilové, kteří obývají horké písčité pouště, mají velmi často prodloužené zadní nohy s velikými chodidly. To jim umožňuje rychle se pohybovat po rozpáleném písku dlouhými skoky, takže vypadají jako mimiaturní klokani. Mezi všemi živočichy jsou nejlépe přizpůsobeni životu v poušti. Ze svých nor vycházejí až v noci, loví různá hmyz a sbírají semena, ale téměř nikdy nepijí. Stačí jim totiž voda obsažená v potravě. Jejich ledviny pracují přibližně 4× lépe než lidské, a tak vylučují močí jen velice málo tekutiny. Proto dokonale využijí všechnu tekutinu z potravy.
Bližší seznámení
Největší spáč
Sysel Parryův, obývající sever Severní Ameriky a Asie, je během roku aktivní necelé 3 měsíce. V létě, když je sucho a horkoa tedy i nedostatek potravy, spí ve své noře (estivuje). V zimě spí zase proto, že je chladno (hibernuje).
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 sabina sabina | 6. srpna 2006 v 21:18 | Reagovat

ta liska bila je moc pekna

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama