Fenek

7. června 2007 v 18:43 |  Psovité šelmy
Vulpes Zerda
Délka: 24-41 cm
Ocas: 18-31 cm
Hmotnost: 1-1,5 kg
Sociální jednotka: skupina
Rozšíření: severní Afrika, západní Asie (pouště a polopouště)
Stav Ochrany: neověřený
Fenek (také fenek berberský) je nejmenší druh lišky. Má poměrně velké uši, černou špičku ocasu, bílé spodní části těla a srst krémové až nažloutlé barvy. Plosky chodidel má osrstěné jako adaptaci pro chůzi po jemném, horkém písku. Fenek je druh úřevážně noční; jeho potrava se zkládá z ovoce a semen až po vejce, termity a ještěrky. Spojuje se do skupin až deseti zvířat, ale vztahy ve skupině nejsou dostatečně známy. Každý člen si vyhrabává v měkké zemi noru dlouhou několik metrů. K páření dochází v lednu a únoru a 2-5 štěňat zůstává v doupěti dva měsíce pod ochranou samice. Plně dospělé jsou do jedenácti měsíců života.
Fenek je loven pro kožešinu a chytán a prodáván do domácností, kde je chován jako domácí mazlíček.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Esperanta Esperanta | 23. listopadu 2008 v 15:01 | Reagovat

Jejky ten je ale roztomilej :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama