Liška šedá

10. června 2007 v 19:39 |  Psovité šelmy
Urocion cinereoargenteus
Délka: 53-81 cm
Ocas: 27-44 cm
Hmotnost: 3-7 kg
Sociální jednotka: pár
Stav ochrany: běžný druh
Rozšíření: jižní Kanada až sever Jižní Ameriky (Les mírného pásma včetně zalesněné krajiny, městská sídliště včetně domů, parků a zahrad)
Tento druh se též nazývá liška šedostříbrná. Dává přednost listnatým krajinám. Má poměrně dlouhé tělo, skáče po kmenech a mezi větvemi velmi hbitě, skoro jako kočka. Jea aktivní v noci.
Živý se různým hmyzem a malými savci, ale v určitých obdobích se více soustřeďuje na ovoce a semena.
Liška šedá má malou tmavošedou krční hřívu, tmavošedý podélný pás středem hřbetu a rudý odstín na krku, bocích a nohou; brada a břicho jsou žluté nebo bílé. Kropenatá nebo prošedivělá barva srsti je způsobena skupinami černých, šedých či bílých chlupů.
Doupě má ve staré noře jiných zvířat nebo v ležících kmenech, ale častěji ve stromových dutinách ve výši do 9 m nad zemí, na římsách budou nebo v podstřešních prostorách.
Bezbranná mláďata
Průměrná velikost vrhu lišky šedé jsou 4 mláďata. Novorozenci mají černou srst a jsou jako mláďata většiny lišek po narození bezmocná. Oči se jim otvírají po 9-12 dnech a do čtyř týdnů vycházejí z doupěte a pod dozorem rodičů se učí šplhat. Pevnou potravu začínají pojídat za další 2 týdny.
*K tomuto zvířátku nemám žádné foto*
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama