Pes hřivnatý

20. června 2007 v 16:16 |  Psovité šelmy
Chrysocyon brachyurus
Délka: 1,2-1,3 m
Ocas: 28-45 cm
Hmotnost: 20-23 kg
Sociální jednotka: jedinec
Stav ochrany: nižší riziko ohrožení
Rozšíření: střed a východ Jižní Ameriky (otevřené biomy - louky, slatiny, vřesoviště, savany, pole a křovinaté plochy)
Pes hřivnatý (zvaný též vlk hřivnatý) je v těle podobný lišce obecné, ale má velmi dlouhé nohy, dlouhou a hustou načervenale žlutou srst, černý hřbet na krku, černý čenich a velmi dlouhé, černě osrstěné nohy.
Dává přednost otevřeným a travnatým plochám nebo prostředím s nízkými keři, kde může přes vegetaci shlížet na terén a pátrat po kořisti nebo zjišťovat, zda nehrozí nebezpečí.
Samec a samice sdílejí společné teritorum, páří se obvykle v květnu nebo v červnu každý rok, ale jinak žijí pospolu jen vzácně.
Pes hřivnatý je aktivní za soumraku a v noci. Jeho potrva je různá, jsou to králíci, ptáci, myši i malí bezobratlý živočichové jako larvy hmyzu a mravenci, významné je i množství rostlinné potravy, např. ovoce a bobulí.
Říká se, že zabijí i domácí zvířata, zvláště drůbež, a tak je v některých oblastech loven jako škůdce, jinde je však chován jako ochočené domácí zvíře. Ohrožují ho rovněž různé nemoci.
Doba březosti je 62-66 dní, v loži v husté trávě nebo v křovinách se rodí až pět mláďat (průměrně dvě). Samice je kojí až patnáct týdnů.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 romankka romankka | Web | 20. června 2007 v 16:17 | Reagovat

Plsky, hlasuj pro mě v soutěži o nej blog na http://hp-e.blog.cz/0706/1-kolo-sutaze-o-naj-blog-2

Mám přezdívku romankka

Mocinečky, mocinky, mocko, moc děkujííí za každý hlásek :)))

Děkujííííííííííííííííííííííííííííííííí

P.S.: Máš fuckt upe mrtě good blogííís ;-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama