Pes hyenový

28. června 2007 v 17:21 |  Psovité šelmy
Lycaon pictus
Délka: 0,76-1,1 m
Ocas: 30-41 cm
Hmotnost: 17-36 kg
Sociální jednotka: skupina
Stav ochrany: ohrožený druh
Rozšíření: Afrika (hory, vysočiny, suťové svahy, pobřežní pásma včetně plochých mořských břehů i útesů, pásma nad přílivovou zónou, mezi linií nejvyššího přílivu a odlivu a v mělkých vodách, otevřené biomy - louky, vřesoviště, slatiny, savany, pole a křovinaté plochy)
Pes hyenový (nebo hyenovitý) je pravděpodobně nejspolečenštější psovitá šelma. Tvoří smečky třiceti nebo více dospělých a mladých zvířat.
Rozmnožuje se jen dominantní pár, ve vrhu je 10-12 mláďat (rozmezí 1-19), březost trvá 69-73 dní. O mláďata však pečuje celá smečka, ochraňuje je a vyvrhuje jim potravu. Mláďata dokážou sama lovit asi ve stáří jednoho roku. Smečka též spolupracuje při lovu velké kořisti jako jsou pakoně, zebry a impaly.
Pes hyenový má vysoké nohy, štíhlé tělo, poměrně malou hlavu, velké okrouhlé uši a krátký, široký čecnich a pruh na čele. Na všech nohou má jen tři prsty, což je u psovitých šelem neobvyklé. Barevná kresba srsti vyniká mimořádnou rozmanitostí, čenich je obvykle černý a špička ocasu bílá.
Vědecký název tohoto druhu je ,,vlk pokreslený" a podává přiléhavý popis kresby na srsti, kde jsou různé skvrny a kudrlinky černé, šedé, žluté a bílé barvy.
Ochrana
Tento divoký africký pes byl kdysi v celé Africe široce rozšířen, ale nyní se jeho stav snížil na roztroušené zlomky populací. Stále je pronásledován, chytán do pastí, do nastražených ok, střílen i neúmyslně zabíjen vozidly na cestách a silnicích. Trpí ztrátami životního prostředí i nemocemi (vzteklinou, psinkou), přenášenými domácími psy.
Jeho přežití spočívá v aktivní ochraně, při níž se též provádí sledování pohybů smeček pomocí nákrčníků s vysílačkou.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama