Pes pralesní

19. června 2007 v 19:21 |  Psovité šelmy
Speothos venaticus
Délka: 57-75 cm
Ocas: 12,5-15 cm
Hmotnost: 5-7 kg
Sociální jednotka: skupina
Stav ochrany: zranitelný druh
Rozšíření: Střední Amerika až sever a střed Jižní Ameriky (Otevřené biomy - louky, slatiny, vřesoviště, savany, pole a křovinaté oblasti, tropický les, deštný les)
Pes pralesní má protáhlé tělo s krátkýma nohamama, denní aktivitu a žije v rodinných smečkách až o deseti členech.
Je to mocný a vytrvalý lovec pozemních ptáků a hlodavců až do velikosti aguti Azarova. Smečka však se vypořádá i s větší kořistí, jako je nandu nabo kapybara, již dostihnou plaváním.
V noci členové smečky spí ve svých doupatech, v opuštěných doupatech jiných savců, v dutinách ležících kmenů nebo pod balvany.
Vrhá průměrně čtyři mláďata po březosti trvající 67 dní. Samec přináší kojící samici do doupěte potravu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama