Psík Mývalovitý

19. června 2007 v 19:11 |  Psovité šelmy
Nyctereutes Procyonoides
Délka: 50-60 cm
Ocas: 18 cm
Hmotnost: 7,5 kg
Sociální jednotka: skupina/pár
Stav ochrany: místy běžný druh
Rozšíření: Evropa, střední, severní a východní Asie (les mírného pásma včetně zalesněné krajiny, vlhké louky a všechna stanoviště se stojatou vodou včetně jezer, rybníků, kaluží, mokřin, močálů a bažin, řeky vodní toky a proudící voda obecně)
Psík mývalovitý (také mývalovec kuní) má černou obličejovou masku, srst na plecích a na nohou, na svrchní straně těla je černě melírovaný.
Je to noční druh, má obrovské potravní spektrum, od ovoce po ptáky, myši, kraby a ryby. Slídí též podél břehů řek, u jezer a na mořském pobřeží.
Žije v párech nebo v rozvolněných rodinných skupinkách. Ve vrhu je průměrně 4-6 mláďat. Je hojný v Japonsku, v některých částech Číny vymřel, ale rychle se rozšířil v různých oblastech Evropy, kam byl původně introdukován.
Připraven na zimu
Psík mývalovitý je unikátní člen čeledi psovitých - -od mládí dovede šplhat a v zimě hibernuje. Podzimní hodování vede k zvýšení jeho tělesné hmotnosti až o 50%. Následuje hluboký zimní spánek, obvykle ve skrytu opuštěného liščího nebo jezevčího doupěte.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 kk kk | E-mail | 8. října 2007 v 13:28 | Reagovat

Joooooooo superrrrr

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama