Šakal obecný

20. června 2007 v 19:40 |  Psovité šelmy
Canis aureus
Délka: 0,6-1,1 m
Ocas: 20-30 cm
Hmotnost: 7-15 kg
Sociální jednotka: pár
Stac ochrany: běžný druh
Rozšíření: jihovýchod Evropy, sever a východ Afriky, západ až jihovýchod Asie (pouště a polopuště, hory vysočiny, suťové svahy, otevřené biomy - louky, slatiny, vřesoviště, savany, pole a křovinaté plochy)
Šakalové obecní jsou všežravé opurtinistické (všech příležitostí využívající) šelmy.
Srst má barvu světle žlutohnědou až světle hnědou, s příměsí šedi na hřbetě. Čenich a uši barvy zázvoru.
Žijí v párech, ale v místech s bohatou potravní nabídkou, např. skládek odpadu u lidských sídlišť, tvoří smečky až dvaceti zvířat. Březost trvá 60-63 dní. Průměrná velikost vrhu je 5-6 štěňat, o které je pečováno v doupěti.
Čas k jídlu
Štěňata šakalů obecných přecházejí od mléka k pevné potravě ve stáří asi 8-10 týdnů. V tomto věku jsou ještě příliš mladá, než aby sama mohla lovit. Jejich rodiče, starší sourozenci a ostatní mladí dospělý šakalové jim po návratu z úspěšného výletu vyvrhují potravu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama