Šakal pruhovaný

20. června 2007 v 19:26 |  Psovité šelmy
Canis adustus
Délka: 61-81 cm
Ocas: 30-41 cm
Hmotnost: 6,5-14 kg
Sociální jednotka: pár
Stav ohrožení: neověřený
Rozšíření: střední, východní a jižní Afrika (tropický les, deštný les, otevřené biomy - louky, slatiny, vřesoviště, savany, pole a křovinaté plochy, městská sídliště včetně domů, parků a zahrad)
Tento šakal bývá v noci k vidění poblíž městských center, jak tam shání potravu; vyskytuje se též v travnatých oblastech a podél lesních okrajů v krajině se smíšeným zemědělstvím. Má šedožlutý kožich, který je naspodu světlejší, bílý konec ocasu a často nezřetelné bílé a černé pruhy na bocích.
Má větší sklon k všežravosti než jiné druhy šakalů, živí se hlodavci, ptáky, vejce, ještěrkami, hmyzem a jinými bezobratlými živočichy, odpadky, zdechlinami i částmi rostlin, např. ovocem a bobulemi.
Základní sociální jednotkou je pár s mláďaty, jichž je ve vrhu průměrně pět. Mláďata se rodí po 57-70 dnech březosti v bezpečném doupěti, které je např. ve starém termišti nebo v opuštěné noře hrabáče kapského. Mláďata jsou odstavena do deseti týdnů a osamostňují se ve stáří asi osmi měsíců.
Obrazek
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama