Vlk obecný

4. července 2007 v 14:18 |  Psovité šelmy
Canis lupus
Délka: 1-1,5 m
Ocas: 30-51 cm
Hmotnost: 16-60kg
Sociální jednotka: skupina
Stav ochrany: zranitelný druh
Rozšíření: Severní Amerika, Grónsko, Evropa, Asie (les mírného pásma včetně zalesněné krajiny, hory, vysočiny, suťové svahy,jehličnatý les včetně zalesněné krajiny, polární regoiny včetně tundry a ledovců)
Vlk obecný je největší volně žijící člen čeledi psovitých a předek psa domácího. Kdysi to byla šelma s největším rozšířením na světě, ale všude ji lidé pronásledovali a ničili její prostředí. Životaschopnost vlka a jeho velká úspěšnost jako predátora jsou dány jeho organizovaností a vytvářením smeček, tj. rodinných skupin, které obvykle mají 8-12 členů.
Smečky hlídají svá rozlehlá teritoria a vyznačují je pachovými značkami. Centrem přesně stanovené hierarchie ve smečce je dominantní rozmnožující se pár, který je většinou soudržný po celý život partnerů. Lov ve smečce vlkovi umožňuje získvat potravu širokého spektra, včetně losa a soba, jejichž hmotnost může být až 10× větší než hmotnost vlka.
Čekání na jídlo
Po úspěšném lovu čekají členové smečky za dominantním párem na přístup ke skolené kořisti.
Péče o mláďata
Během období rozmnožování, od ledna do dubna, dominantní samice vrhne 4-7 vlčat. Asi po měsíci kojení mláďata začínají vycházet z doupěte a živí se kousky potravy, které jim rodiče a jiní členové smečky vyvrhujé z žaludku. Když mají mláďata hojnost potravy, je jejich vývoj tak rychlý, že mohou za 3-5 měsíců již putovat se smečkou a do následujícího období rozmnožování se někteří mladí jedinci rozhodnou opustit smečku natrvalo.
Lovec a kořist
Vlci se sice mohou vyskytovat i těsně u lidských obydlí, ale jejich vybájená reputace, jak velice jsou draví, vedla skoro k úplné likvidaci tohoto druhu. Dnes většina vlků žije v odlehlých místech, kde loví vysokou zvěř nebo pižmoně.
Mohutné proporce
Vlk obecný má silnou, robustní konstrukci, která z něj činní výkonného lovce. Velmi citlivý nos a uši mu pomáhají zjistit kořist.
Volání divočiny
Vlci vytím ohlašují svou přítomnost a vymezují i obhajují avá teritoria. Vytí je slsšet až na vzdálenost 10 km a umožnuje náležité oddělení konkurenčních smeček, aniž by došlo k vzájemným konfliktům.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 judyna17 judyna17 | 6. července 2007 v 7:54 | Reagovat

Ahoj,mrkni na moje blogy a napište komentář, přihlas se do soutěží a tak

Zde jsou adresy:

http://bory-judyna.blog.cz

http://judynka17.blog.cz

http://th-meckikaulitz.blog.cz

D9KY

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama