Kynkažu

4. února 2008 v 18:21 | Míninka |  Medvídkovité šelmy
Potos flavus
Délka: 39-76 cm
Ocas: 39-57 cm
Hmotnost: 1,5-4,5 kg
Sociální jednotka: jedinec
Stav ochrany: ohrožený druh
Rozšíření: jižní Mexiko až Jižní Amerika (tropický les, deštný les, vlhké louky a všechna stanoviště se stojatou vodou včetně jezer, rybníků, kaluží, mokřin, močálů a bažin, mangrovové bažiny nad nebo pod břehovou linií, řeky, vodní toky, proudící vody obecně).
Jeho chápavý ocas i končetiny mají velkou sílu, takže na stromech je kynkažu velmi hbitý. Aktivní je zejména v noci, je převážně býložravý, ale nepohrdne ani larvami a dospělci hmyzu a malými obratlovci. Má vlnitou žlutohnědě zlatou až šedou srst.
Ozývá se kvičením, hvizdy, vrčením, naříkávými a štěkavými zvuky, jimiž značkuje teritorium, vábí pohlavního partnera a varuje před predátory. Ve stromovém hnízdě se rodí jediné mládě.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama