Mýval jižní

3. února 2008 v 18:48 | Míninka |  Medvídkovité šelmy
Procyon cancrivorus
Délka: 45-90 cm
Ocas: 20-56 cm
Hmotnost: 2-12 kg
Sociální jednotka: jedinec
Stav ochrany: běžný druh
Rozšíření: střední Amerika až jih Jižní Ameriky (hory, suťové svahy, vysočiny, tropické lesy, deštné lesy, vlhké louky a všechna stanoviště se stojatou vodou včetně jezer, rybníků, kaluží, mokřin, močálů a bažin, řeky vodní toky, proudící vody obecně, mangrovové bažiny nad nebo pod břehovou linií, pobřežní pásma včetně plochých mořských břehů i útesů, pásma nad přílivovou zónou, mezi linií nejvyššího přílivu a odlivu a v mělkých vodách).
Mývalu jižnímu se v angličtině přiléhavě říká mýval krabožravý a v domorodé španělštině mapache či osito lavador.
Má krátkou, hrubou srst, hnědé až šedé barvy. V noci prohledává okraje vod, potoků, mokřin, jezer a mořského pobřeží a chytá svými citlivými, hbitými prsty korýše, ryby, kraby, vodní hmyz, žížaly a jiné drobné živočichy.
Samici se po březosti trvající 60-73 dní rodí 2-6 mláďat v doupěti vyloženém suchými listy a trávou. Samec se péče o mláďata nezúčastňuje. Mláďata se osamostatňují ve stáří osmi měsíců.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 justincool justincool | Web | 7. října 2010 v 20:37 | Reagovat

Hezuuuuuuuuuuu

2 justincool justincool | Web | 7. října 2010 v 20:38 | Reagovat

pomohla si mi s referatem do skoly!! =)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama