Mýval severní

4. února 2008 v 17:41 | Míninka |  Medvídkovité šelmy
Procyon lotor
Délka: 40-65 cm
Ocas: 25-35 cm
Hmotnost: 3-8 kg
Sociální jednotla: jedinec
Stav ochrany: běžný druh
Rozšíření: jižní Kanada až střední Amerika (lesy mírného pásma včetně zalesněné krajiny, jehličnaté lesy včetně zalesněné krajiny, pouště, polopouště, tropický les, deštný les, vlhké louky a všechna stanoviště se stojatou vodou včetně jezer, rybníků, kaluží, mokřin, močálů a bažin, mangrovové bažiny nad nebo pod břehovou linií, městská sídliště, včetně parků, domů a zahrad).
Mýval severní je smělý a přizpůsobivý druh, potravní generalista, běžných v mnoha prostředích od prérií a lesních krajů až k živelně rostoucím městům. Je aktivní ve dne i v noci, normálně žije osamoceně, ale u bohatých potravních zdrojů, jako jsou skládky odpadků, se často schromažďují skupiny mývalů.
Dlouhá srst mývala severního má barvu světle šedou až skoro černou. Na ocase jsou nejasně vyznačené černé kroužky. Uši jsou krátké a zaokrouhlené, oči malé, i když se zdají být velké vzhledem k černým skvrnám, které je obklopují.
Samec a samice se krátce sejdou ke kopulaci za hlasítého šveholení a štěbetání. Samice staví k rozmnožování hnízdo např. ve stromové dutině, mezi balvany nebo pod hospodářskou budovou. Po 60-73 dnech březosti se rodí až sedm mláďat, která se odváží vycházet z hnízda po devíti týdnech a osamostatní se až do šesti měsíců.
Maskovaný lupič
Mýval severní nosí ,,zlodějskou škrabošku", která jakoby zrcadlila jeho oportunistické chování. Může šplhat, hrabat, obratně manipulovat s dveřmi a petlicemi svými předními tlapkami a je dostatečně bystrý, aby si vydobil přístup do většiny oplocených míst s hospodářským zvířectvem. Před konzumací potravu otírá nebo omývá, pokud je v blízkosti nějaký vodní zdroj.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama